Reisdocumenten
U hebt in het buitenland altijd een geldig reisdocument nodig: een paspoort of Europese Identiteitskaart. Voor sommige landen gelden daarnaast nog aanvullende paspoorteisen, die ook hieronder genoemd worden. Als u twijfelt, belt u dan naar ons kantoor. U bent zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de benodigde reisdocumenten. We kunnen het niet genoeg herhalen: vergeet uw paspoort of Europese Identiteitskaart niet en zorg ervoor dat deze niet verlopen of beschadigd is! Een rijbewijs is geen geldig reisdocument en dus niet voldoende. Het komt voor dat passagiers hierdoor aan de grens problemen krijgen of zelfs hun reis niet voort kunnen zetten! Voor alle reizigers geldt de wettelijke identificatieplicht: een geldig paspoort of identiteitskaart moet getoond kunnen worden. Vraag een nieuw paspoort of een nieuwe Europese Identiteitskaart ruim van te voren aan en laat het document tijdig verlengen! Denk er ook aan dat in deze regelingen wijzigingen op kunnen treden. Informeer op het gemeentehuis of u de juiste papieren hebt.

Geldigheid identiteitskaart
Hier volgt nog even voor de duidelijkheid een overzicht van de landen die u met een Europese Identiteitskaart kunt bezoeken: Andorra, België, Bosnië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Voor alle overige bestemmingen is een geldig paspoort (geldig tot en met terugkomst in Nederland) verplicht.

In sommige landen moet u zich legitimeren als u geld op wilt nemen. U moet er dan wel rekening mee houden dat dit soms in een bepaald land niet met een Identiteitskaart, maar wel met een paspoort mogelijk is.

Aanvullende paspoorteisen 
Voor een aantal bestemmingen gelden er nog aanvullende paspoorteisen:

Israël, Jordanië
Uw paspoort moet bij terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn. Visum verplicht voor Jordanië (kosten ca. € 50,-) 

Combinaties
Let ook op met combinaties, waarbij u een land bezoekt met eventueel excursies in een ander land waar andere regels gelden wat betreft geldigheid van het paspoort.

Gezond op reis 
Voor een aantal landen gelden er bijzondere voorschriften voor de gezondheid. Bij verschillende (verre) vliegreizen worden vaccinaties en beschermende maatregelen aangeraden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw huisarts, GGD, Tropenzorg of Travel Clinic (tel: 0900-5034090) in Rotterdam. Zij kunnen u als deskundigen op medisch vlak begeleiden. Ook kunt u op internet kijken: www.gezondopreis.nl, www.ggd.nl of www.lcr.nl.

De Euro als betaalmiddel 
In de volgende landen is de Euro wettig betaalmiddel: Andora, België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje en Vaticaanstad. In andere Europese landen accepteren ze vaak wel de Euro als betaalmiddel.

In de volgende overzeese gebieden is de euro ook een wettig betaalmiddel: de Spaanse Canarische Eilanden; de Portugese overzeese gebieden Madeira en de Azoren; de Franse overzeese departementen Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique en Réunion; de Franse overzeese gebiedsdelen Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon; de Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden.

In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmiddel, maar daar kunt u wel met euro’s betalen.

Vreemde valuta als betaalmiddel 
Als u op reis gaat, hebt u zakgeld nodig. Met de Euro kunt u in de Eurozone terecht. In de overige landen betaalt u in de valuta van het land. Deze vreemde valuta kunt u bij uw bank of postkantoor bestellen. Denk ook even aan de landen waar u onderweg doorheen rijdt, of waar u een excursie gaat maken. Vaak kunt u in het buitenland in de grotere plaatsen gewoon geld met uw pinpas opnemen. U krijgt dan de valuta van dat land. Of u kunt geld wisselen. Voor het wisselen kunt u contant een bepaald bedrag aan Euro’s meenemen.

Reisbescheiden 
U ontvangt ongeveer 10 dagen voor vertrek de reisbescheiden. Controleer altijd of uw gegevens in de reisbescheiden kloppen. Wij raden u aan de informatie goed door te nemen. Als u nog vragen hebt, kunt u ons altijd bellen.

Enquêteformulier 
Wij blijven graag op de hoogte van de ervaringen van onze gasten. Want aan de hand van uw mening worden reizen aangepast en nieuwe reizen ingekocht. Na afloop van de reis krijgt u  een digitale enquête toegestuurd. Op  dat enquêteformulier vindt u vragen over de reis, de accommodatie, de excursies, de maaltijden etc. Alvast hartelijk dank voor de moeite.

's Lands wijs; 's lands eer 
Als u kiest voor een vakantie in het buitenland, betekent dit dat u tegelijkertijd kiest voor een kennismaking met een andere cultuur en traditie. Het is er anders dan thuis. Dat is één van de aantrekkelijke kanten van uw vakantie, maar ook een aspect om met uw vakantieverwachtingen rekening mee te houden. Dat voorkomt veel onnodige teleurstelling.

Gezond op reis en vaccinaties
Voor een aantal landen gelden er bijzondere voorschriften voor de gezondheid. Bij verschillende (verre) vliegreizen worden vaccinaties en beschermende maatregelen aangeraden. Het is belangrijk om u goed voor te laten lichten over de gezondheidsrisico's van uw reisbestemming. U wordt bij de desbetreffende bestemming hier nader over geïnformeerd.

Thuisvaccinatie.nl: reisvaccinaties aan huis!
De erkende artsen van Thuisvaccinatie vaccineren u en uw reisgenoten bij u thuis. Ook 's avonds en in het weekend. Ondanks de unieke service aan huis van Thuisvaccinatie, betaalt u niet meer dan bij uw huisarts, GGD of andere vaccinatiecentra. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden reisvaccinaties vaak vanuit uw aanvullende zorgverzekering vergoed. Lees meer over de werkwijze van Thuisvaccinatie.nl.

Bekijk hier welke vaccinaties er nodig zijn voor uw reisbestemming.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
-Vaccinatie en reisadvies bij u thuis
-Buiten kantooruren en in weekenden
-Vaccinatie door erkende artsen
-Vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Meer informatie over Thuisvaccinatie.nl

Hoe werkt thuisvaccinatie
Bekijk onderstaande video voor meer uitleg over vaccineren via thuisvaccinatie.nl
Klik hier

Brochure aanvragen