Een veelheid van reizen en bestemmingen biedt Amicitia! Mijn vrouw en ik hebben het genoegen daar jarenlang aan bijgedragen te hebben. Zonder veel ophef kan ik wel zeggen te behoren tot de reisleiders die het langst in dienst geweest zijn van 'Amicitia’. Mijn vrouw en ik hebben misschien niet het grootste aantal reizen geleid maar wel het langst. Onze aspiraties met ‘Amicitia’ dateren al vanaf de zeventiger jaren. We hebben ook de beginjaren van het reisbureau meegemaakt. We herinneren ons de gewaardeerde oprichter en directeur M.C. van Pelt, die de familie zo abrupt ontvallen is. Dat gaf wel een zwarte schaduw over het pas opgestarte reisbureau. Het is door de zegen van de Heere, dat ‘Amicitia’ is wat zij is.

Onze voorkeur ging uit naar de bootreizen. Driemaal zijn we met een gezelschap in Israël geweest. Toch waren de bootreizen heel geschikt voor ouderen en  mensen die een rustige vakantie begeren. Er groeide een band tussen de deelnemers onderling en jaarlijks waren het vaak dezelfde gasten die inschreven op een bootreis. De meeste rivieren hebben we op onze reizen bevaren. De Rijn als hoofdader door Europa heen met de zijrivieren als de Moezel, de Neckar, de Mainz. We kwamen langs de de glooiende wijnbergen en prachtige stukjes natuurschoon. Hoezeer was Psalm 8 daarop van toepassing: “O Heere, onze Heere, hoe heerlijk is Uw Naam op de ganse aarde”. De hoogtepunten op onze reizen waren de zondagen. Het was ons altijd een vreugde om bij te dragen aan een vakantie van hen, die zich maar enkele dagen per jaar zo’n reis kunnen permitteren. We hebben het als ouders altijd zeer gewaardeerd, dat onze gehandicapte zoon Bas op veel reizen mee mocht. Daardoor kreeg onze Bas ook bekendheid onder de vakantiegangers.

Dankbare herinneringen houden we over aan onze bootreizen. We komen nog door heel het land mensen tegen, die ooit eens met ons op reis gingen. Reisleider zijn lag in het verlengde van mijn werk als predikant. Er zijn heel wat pastorale gesprekken gevoerd. En niet alleen de reisleider had onder de aanwezige een taak, maar ook onderling werd veel gesproken. Voor zover u mij niet kent ben ik emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde kerk nu woonachtig in Papendrecht. Gezien mijn leeftijd (76 jaar) leid ik geen reizen meer. Ik mag zo nu en dan nog voorgaan in de kerken. Mijn wens is, dat in de komende jaren nog vele verantwoorde en genoeglijke reizen afgelegd worden. Vakantie houden in eigen kring is toch nog wat velen begeren. ‘Amicitia’ voorziet in een behoefte.

Ds. B. de Romph

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Woonplaats: Papendrecht

Dagelijkse leven: emeritus-predikant

Hobby’s: lezen

Reisleider sinds: 1972

Reizen geleid: bootreizen, verschillende keren naar Israël en ZwitserlandBrochure aanvragen