NAVO-generaal b.d. Arie Vermeij heeft per 1 oktober 2014 zijn carrière bij Defensie afgesloten. Gedurende bijna 40 jaar heeft hij in verschillende functies kennis en ervaring opgedaan over veiligheidssituaties in de wereld. Hij is enkele malen zelf op uitzending geweest naar Libanon, Bosnië en Afghanistan. Andere korte missies gingen naar Irak, Afrika en vele andere landen. In 2006 had hij als plaatsvervangend commandant de verantwoordelijkheid over een internationale troepenmacht van 11.000 man. De laatste drie jaar heeft hij zich voor de top van de NAVO verdiept in nieuwe internationale vraagstukken.

Balkan
Als één van de opvolgers van Overste Karremans in Bosnië was ik in 1998 bijna 7 maanden de commandant van circa 1200 Nederlandse mannen en vrouwen die succesvol aan de vrede en wederopbouw werkten. Daarnaast kwam ik voor mijn werk ook regelmatig in de andere Balkanlanden. Daarom vind ik het schitterend om als reisleider naar Servië, Bosnië, Kroatië en Montenegro te gaan en ons te verdiepen in de geschiedenis vanaf Toto tot vandaag, het drama in Srebrenica, mijn wederopbouwwerk, en daarbij te genieten van de inmiddels herstelde vrede en mooie natuur in deze landen.

Normandië
Hoe veilig is Nederland en Europa bijna 75 jaar na de bevrijding? Het antwoord op die vraag krijgt u op de invasiestranden van Normandië. We bezoeken de plek waar op 6 juni 1944 de Amerikanen, Canadezen en Engelsen een verrassingsaanval uitvoerden op de Duitse linies. U zult hier zien dat onze huidige vrijheid niet gratis was, Normandië alleen kostte al 92.000 jonge levens. We bespreken en bekijken de geschiedenis en de toekomst met actuele spanningen in Europa (Rusland, IS, Noordpool). Een sprekendere plaats dan de invasiestranden in Normandië kunt u zich niet voorstellen.

Rusland
Voor mijn werk ging ik regelmatig naar Rusland en bestudeerden de Russische bevolking, samenleving, kerk, economie, politiek, strategie, media, etc. Wat mij tijdens werkbezoeken en ook als reisleider opviel, was dat wij als “Westerlingen” gewoon te weinig weten van Rusland en de Russen zelf. Daarom vind ik het schitterend om als reisleider samen met een goede gids overdag de mooie Russische cultuur te ontdekken in Moskou (Kremlin, Rode Plein, Kerken, Museums), Sint-Petersburg (Paleizen, Kerken, Museums, Hollandse Meesters) en op het platteland en ’s avonds uitleg te geven over de strategische en maatschappelijke ontwikkelingen in Rusland.

Brochure aanvragen